Розмарин Розі з прекрасними пряно-ароматичними і лікарськими властивостями
Розі — сорт теплолюбного вічнозеленого розмарину, який в умовах клімату України вирощується в основному як контейнерна культура. У природі це розгалужений посухостійкий кущ з родини Губоцвіті, який має приємний насичений аромат. Ця рослина в свіжому та висушеному вигляді служить чудовою приправою до рибних і м’ясних страв. Також компактні красиві кущики нерідко використовуються в якості декоративної культури. Крім того, розмарин має корисні властивості: сприяє зміцненню пам’яті, стимулює мозковий кровообіг і розумові здібності. Розмарин допомагає при стресах й стані апатії, піднімає настрій і повертає життєву силу.
Особливості вирощування
Розмарин Розі невибагливий до агротехніки. Для повноцінного росту і розвитку рослин потрібне гарне освітлення, багато повітря та хороший дренаж. Навесні рекомендується виносити контейнери із зеленню на відкрите повітря, а з настанням холодів залишати їх в прохолодному приміщенні, де температура повітря тримається в межах 10–13 °С. Такі умови сприяють цвітінню розмарину.
При догляді за розмарином потрібно дотримуватися кількох основних правил:
– використовувати для посіву насіння рихли поживний ґрунт з нейтральною рН (кислий ґрунт категорично не підходить);
– розміщувати контейнери з розмарином на південному вікні для більш насиченого аромату рослин;
– проводити регулярні поливи і підживлення комплексними мінеральними або органічними добривами: навесні препаратами на основі азоту, а ближче до осені — фосфору і калію;
– щорічно пересаджувати рослини методом перевалки в ємність більшого діаметра (на 2 см);
– в літній час висаджувати розмарин на сонячну ділянку в саду або розміщувати контейнери з рослинами на свіжому повітрі з достатньою кількістю сонячного світла.